Kupolen:

Borlänge

Det är lite svårt att förklara vad Borlänge är för ett jäkla ställe. Det är också ganska svårt att vara intresserad av det. Men av nån anledning verkar du vara det så varsågod; Allt du nånsin velat veta om Borlänge men inte vågat fråga om.

IMG_0095-1_800
Tycka turist är trist. Turistbyrån i Borlänge har inte en skorsten, utan det är en hiss som sticker upp till vänster. Innan huset blev den naturliga mötesplatsen för den informationstörstande Borlänge-turisten var det kommunens enda offentliga toalett. Passande.
IMG_0092-1_800
Borlänge har vänorter. I en park i stan kan man se åt vilka håll de ligger och hur långt det är till respektive ort. Toppeninfo som är både spännande och mycket praktisk.
IMG_0094-1_800
Konst behöver ju inte vara konstigt. Konst kan ju vara trevligt också, tyckte makthavarna. Och skaffade den här fina skulpturen, placerad i ett de av många centralt belägna grönområdena. Att området är vitt vid fototillfället har inget att göra med det stora kokaintillslaget i Dalarna att göra.
IMG_0096-1_800
Downtown Borlänge, Stationsgatan. Lunchtid en helt vanlig torsdag. Fart och fläkt är inte de två första orden som poppar upp i skallen. Till vänster skymtar man, förutom min mamma, Benny ”Apopocalyps” Astors anrika restaurang och nattklubb Bolanche, även kallad Bennys Ap-hus.
IMG_0097-1_800
Humor är en viktig ingrediens om man bor i Borlänge (tunga vapen är inte helt oviktigt heller, men det är en annan historia). Hilding heter mannen som har den just nu obemannade korv-vagnen.
IMG_0098-1_800
Jussi (Björling, din okulturella stackare) står ståtlig mitt i stadskärnan.
IMG_0111-1_800
Kupolen kallas skämtsamt tunatutten av urinnevånarna. Det är inte bara ett stort köpcentrum som avbefolkat hela Borlänges stadskärna utan också en stor mässhall och konsertarena där bland annat Status Quo och Smokie spelat.

IMG_0113-1_800
Många gangstas i Borlänge. Orange är ju dessutom en skräckinjagande färg. Det finns en del statliga verk i Borlänge, det kanske är nån Trafikverks-gangsta som taggat tunneln till Kupolen.

IMG_0114-1_800
Spritfest. Dala Essenser måste vara nyöppnat av inflyttade – ingen från Dalarna förstör spriten med smaksättning.
IMG_0115-1_800
”Skogshuggarn” bor här. Skogshuggarn är en lätt labil kille som cyklar runt stan år efter år. Han eldar upp delar av sitt hus för att hålla värmen. Enligt uppgift finns på ovanvåningen en av norra Europas största porrfilmssamlingar. Varför bilden är suddig? Den är tagen från en bil, skulle du vilja göra dig osams med ett lätt labil snubbe, som inte gillar kameror, som kallas Skogshuggarn?